Rumah Kesayangan Ku

Assalamualaikum..salam sejahtera. Ok kali nie ak nk cerita berkenaan RUMAH yg ak beli sendiri dan proses2 pembinaan rumah tue dari 40% hingga la 100% siap dan dapat kunci leh duduk haahaha..
cerita ny mcm nie ak dgn wife ak mmg lepas kami kawin n bila dh ada lahir putri sulung kami mmg kami nk mencari rumah sendiri, nk cari area ipoh mmg tak mampu la dgn kerja makan gaji nie, jd kami dicide utk cari di pinggir Ipoh la,
Mula2 cari area MERU RAYA time tue MYDIN tak der lg, Hotel Casurina  pun tak der lg kira baru padang jarak padang terkukur la kawasan tue, ada Developer tue dr MK Land sapa tak kenal kn heehee dia rekomen kami rumah teres setingkat dan mcm2 la ayat manis dia tuh jd kami pun dtg la kt pejabat pengurusan dia belek punya belek, tanya mcm2 jd kami decide nk tengok rumah contoh tetiba dia kata rumah tak der lg kalo nk tengok just repilika yg biasa org2 tunjuk bangunan kecik2 dlm kotak tue. ak apa lg terus hilang mood nk daftar(book) heehe terus belah ajk wife ak cari tempat lain, gila la time tue kn mcm2 cerita pasal Developer yg menipu, walau pun nama dia GAH ak mmg ak tak caya haahaha. Kami pergi di area Klebang Restu kt situ rumah pun mmg cantik2 n dekat sgt ngan rumah mak ayah ak dan pusat2 beli belah kt ipoh tuh. tpi bila tanya harga masa tue 160k mmg gaji ak tak layak la hehe, daftar pulak dia mintak RM3500 pehhh mna nk cekau byk tue gaji ak ngan wife ak pun tak sampai byk tuh.
Akhirnya kami pasrah kami beli di kawasan Chemor ala2 kawasan baru namany DESA CHEMOR, berhampiran kaw.Perkelahan Ulu Chepor, skrg nie dh ada Mydin Mall,Terminal Aman Jaya nk ke situ just 10 minit jer dr rumah yg ak beli. tpi kalo cerita kt org mmg depa ckp "eh tak ceruk ke kaw. tu " heheee tpi bila dh sampai n merasai suasana ny baru depa tahu.
Kami beli rumah Teres SEMI-D 30 x 65 TYPE A dgn harga msa tuh lepas tolak2 diskaun BUMIPUTERA yer bukan LOT BUMIPUTERA tau, RM123K kau TAHUN 2012 bg ak mmg dh kira mahal tuh thinking positif ASET masa depan sejuk balik hati nie. Tpi biasa la buat loan kerajaan nie sekali INSURANCE RM135K. GUAMAN termasuk sekali dlm harga rumah tue. ak buat lebih sebab nti dh siap nk pasang lampu,kipas,grill,langsir, nk touchup sikit2 kalo tak nti mna nk cekau duit lg jd biar la sekali terus dlm loan tuhh senang, ok korang tengok la pic yg ak ambil dr 40% sehingga 100% siap sepenuh ny.





Haaha nie iklan dia ak masih simpan lg hingga sekarang


Nie dari rumah yg berhadapan rumah ak heehee, 
jalan tar yg proper pun tak der lg masih tanah merah.




Bakal tuan rumah tengah tinjau2 nk pilih Unit yg mna


 Nie Bahagian Tepi 50%, yg baju biru tue Salesmen compny projek taman nie
yg baju putih tue bakal tuan rumah nieh abg sado heehe


Nie bahagian tepi Ak mmg suka tengok kerja2 teknikal nie tak kira la org buat rumah ker 
org repair kereta ker ak mmg suka tengok & belajar


nie pandangan depan porch kereta


Byg kan la dgn harga 123K tue siap dpt dinding batu sekeliling lg tuh


Ruang makan nie sebenar ny dia sekali dengan ruang tamu tau


Nie keadaan dalam ruang tamu ngah plaster siling


Nie Ruang tamu lg, Ak tengah check apa ntah


Nie ruang antara bilik. 
sebelah kiri Master Bedroom, kanan Second Bedroom


Pintu belakang, sblh kiri tandas, 
yg tepi kanan nie sinki batu mmg sykt bg  


Nie pulak ruang dapur, comel jer, developer mmg siap buat tile sink,
 jd tak yah penin2 nk cari org buat dh

Untuk perkongsian sikit, waktu ak nk book rumah nie pembinaan dh berjalan la kira 3 baris dpn rumah ak tue dh siap 80% jd ak tak risau la kalo takut2 kena tipu kn tpi mungkin harga time tue agak mahal la bg ak 123K kot tahun 2012. Ak dlm masa pembinaan nie ak mmg suruh kontraktor tu tambah segala port switch,point lampu,power socket,switch aircond,switch water heater segala ny yg difikir kn sesuai sebab masa nie la kos nk pasang tue murah sebab depa tak buat lg jd senang kerja depa dan kemas tak payah nk tebuk lps tue nk plaster balik, tak pun nk buat paip tak ke buruk kalo terkeluar jer semua tue jd semua tue duduk dlm dinding terus heeheee.

No comments: