Menulis Ikut SUKA Hati

Nuff!

New Gear Nikon D7100..!!

Assalammualaikum, selamat sejahtera..
Ok kali nie aku nk perkenalkan set gear baru aku, bab aku nie suka tangkap gambar tue hobi n kadang2 jd part time kerja aku heehehe. aku kenal dunia photoghrafi nie baru lg rasa ny dalam tahun 2006 time tue aku belajar lg kt KOLEJ KOMUNITI kau jgn pandang rendah yer kt KK nie skrg dh gah nama tue. First gear aku pakai SONY model apa ntah, lepas tue PANASONIC LUMIX dua2 nie kamera compaq jer. Lepas tue baru aku lebih berani beli DSLR time tu aku beli yg secondhand jer NIKON D70s time tue aku rasa terus bercita2 nk jd mcm fotoghrafer National Geografi haaha aku beli D70s dlm RM7++ lepas tue pakai tak sampai setahun terus jual kt kawan n tambah sikit aku beli pulak NIKON D90 dlm harga RM16++ ini pun secondhand jer. Banyak dh jasa D90 tu kt aku n family dia dh berjasa dgn aku hampir 3 Tahun n byk berjalan ikut aku merata2 sebagai hobi n kerja cari duit tepi hooho.
Dan pada tahun ini 2015 aku terpaksa jual jugak kawan aku tuh untuk beli gear yg baru.


Sebenar ny gear yg baru nie bukan la baru kira kategori secondhand la, aku beli on9 kt group fb  DSLR SHOP 1 MALAYSIA, aku deal jumpa dia dkt McD Shah Alam, kisah ny mcm nie dia mmg peniaga jual DSLR jd dia ckp tuan asal kamera nie dpt hadiah dari parent dia jd dia tak tau nk pakai n baru nk main kamera nie jd bila kena racun ngan kawan2 suruh jual dan beli NIKON D600 FX, jd kamera yg parent dia hadiahkn tue dia tradein n nk dijadikan cerita  D7100 menjadi jodoh ak lah, seller tue mmg bukak kotak complet semua depan mata ak semua item tue tak pernah usik lg berbalut dlm pelastik masih salotape asal kilang, battry pun tak pernah masuk mna tak ny bila dia on kamera tue kite kena setting segala tarikh,masa,negara asal, time tue baru la dia ckp kamera nie masih "suci",SHUTTLE COUNT 0 .pehhh mmg rezeki la kalo tak ambil rugi la, brg baru tpi harga scondhand aku terus setuju, aku msk lens try tiga kali snap check sharpness dia n lain2 ok puas hati, bayar terus blah msg kawan aku kt Shah Alam mna mkn sedap terus dia nk join aku sekali mkn kami mkn kt restoran Nasi Ayam Pak apa ntah nama ny.dia pun terkejut bila aku beli DSLR nie kira agak murah. kawan aku tu pun baru nk jinak main DSLR nie dia pakai CANON 60D..

Ok nie antara Riview dari website http://www.dpreview.com Kebanyakkan Riview nie dalam bahasa Inggeris jd secara tak langsung aku kena usaha sendiri la untuk paham apa yg dia tulis. Aku sebelum beli kamera nie banyak jugak aku search dlm internet nie antara ny yg aku suka : 
1- imaging.nikon.com       (dh tentu lah website NIKON sendiri) heehe.
2- www.dpreview.com
3- www.kenrockwell.com
4- www.digitalcamerareview.com
5- www.youtube.com/user/DigitalRevCom ( yg nie kalo nk tengok review video )





The enthusiast-targeted Nikon D7100 becomes the company's latest APS-C DSLR to feature a 24MP sensor, joining the D3200 and D5200 models that were announced in 2012. As the eagerly anticipated successor to the very popular two-and-a-half year old D7000, the D7100 faces a sizeable task. In our in-depth review we found its predcessor to combine very good image quality, class-leading noise performance and great handling in a solidly-built body.Nikon appears to have taken this challenge to heart with the D7100 looking, on paper, like a very significant upgrade. The D7100 becomes the first Nikon DSLR to omit an optical low-pass filter (OLPF), a move we've seen rival Pentax take with its K-5 IIs. In theory, removing the OLPF altogether should result in a higher resolution than the filtered 24MP sensors found in the D5200 and D3200 can produce. We saw Nikon test the waters in this regard with the 36MP D800E, in which the effect of the OLPF was 'cancelled out'. Based on our test resultswith that camera, we suspect that realizing benefits of the OLPF's omission will require some very good optics at optimum apertures. The downside is, of course, greater potential for moirĂ©-induced artifacts when shooting stills of objects with fine patterned detail.Other D7100 upgrades over the D7000 include a significantly upgraded AF system, with focus algorithms borrowed from the top-end Nikon D4, 51 AF points (15 cross-type) and the stated ability to focus in light as low as -2EV. The D7100 gains a slightly larger 3.2-inch 1.2M dot rear LCD that features an RGBW display. The additional white dots allow the screen to either be run at lower power or noticeably brighter than the RGB panels found on previous Nikons for increased brightness or efficiency, depending on need. Owners of multiple Speedlights can also make use of Nikon's wireless remote operation (dubbed 'Advanced Wireless lighting') of up to three separate groups of flash units. And, as with the D7000, the camera's built-in flash can be used in Commander mode to trigger remote flashes.

The D7100's 24.1MP CMOS sensor does not include an optical low-pass filter (OLPF). While the flagship D800E had the effect of its OLPF 'cancelled out', this is the first time Nikon has done away with the filter altogether.

Video shooters get some upgrades as well. The D7100 offers 30p and 25p as well as 24p (rather than just 24p) recording and built-in stereo microphones. When using the D7100's optional 1.3X crop mode, which gives an effective focal length increase of 2X (a 50mm lens provides the crop of a 100mm), 50/60i movie recording is available. This crop mode also allows for 15MP stills capture at 7 versus the standard 6 frames per second.The D7100 supports Nikon's WU-1a Wi-Fi unit, which plugs into the camera's accessory terminal and allows images to be transmitted wirelessly to a smartphone or tablet for uploading to social networks. The device also allows remote control of the camera from your smartphone, complete with live view, which can be a fun way of setting up self-portraits or group shots.In a seemingly small, yet very practical upgrade over the D7000, the D7100 inherits the well-implemented Auto ISO program that we saw first on the D800, and later on the D5200. This allows the camera to set the minimum shutter speed automatically based on the focal length of the lens in use, with a choice of five user-controlled settings that bias towards faster or slower speeds. This fixes one of our biggest criticisms of earlier-model Nikon DSLRs, and obviously makes Auto ISO much more suitable for use with zoom lenses.

Nikon D7100 key features

  • 24.1MP DX format CMOS sensor, with no OLPF
  • EXPEED 3 processing
  • ISO 100-6400 standard, up to 25600 expanded
  • Max 6 fps continuous shooting in DX mode, 7fps in 1.3X crop mode
  • 51 point AF system, 15 sensors cross type
  • 2016 pixel RGB metering sensor
  • Spot white balance in live view mode
  • 1080 60i/30p video recording, built-in stereo mic, mic jack and audio monitoring jack
  • Pentaprism with 100% coverage and 0.94X magnification
  • 3.2", 1.2m-dot LCD screen (640 x 480 X RGBW)
  • Front and rear IR receivers
  • Equivalent water and dust resistance to D800/D300S

Key specs compared to the Nikon D7000

In the table below you can see how the major specifications of the D7100 compare against the D7000.

 
Nikon D7100Nikon D7000
Sensor    resolution  (type)      24MP CMOS (no OLPF)                                                                                         16MP CMOS
Autofocus System     51-points with 15 cross-type
    39 points with 9 cross-type

ISO sensitivity     range
     100-6400 
(H1 and H2 expansion up to 25,600 equiv)

Display size / resolution      Fixed 3.2", 1.2m-dot LCD
      Fixed 3", 920k-dot LCD

Maximum framerate (DX mode)
    
Movie Mode     1080 60i/30p      1080/24p
Battery life (CIPA)     920 shots      1050 shots
Dimensions     136 x 107 x 76 mm
     (5.3 x 4.2 x 3.0 in)
      132 x 103 x 77 mm
      (5.2 x 4.1 x 3.0in)
Weight (with battery)     765 g (1 lb, 11 oz)       780 g (1 lb, 11.5 oz)

Compared to the Nikon D7100 & D7000.


                                           D7100                                                D7000

Physically, the D7100 is very similar to its predecessor, with practically identical size and weight. Place the two cameras side by side in fact, and you'd need a moment to tell one from the other. With the exception of the new movie button on the top-plate and the addition of a fifth button along the left side of the camera, the key controls are almost identical, and fall in basically the same places. Most of the interesting bits of the upgrade are hidden away inside the D7100's magnesium-alloy and polycarbonate shell.


Credit to www.dpreview.com 

Nie aku punya set biasa2 jer jadi la..


Nikon 


Lens yg wajib untuk aku 50mm 1.8G, 35mm 1.8G


Bila ada gadjet baru jd penjagaanya kena titik beratkan, 
Dry Cabinet beli secondhand dr abg aku jimat tak kena GST haahaa. 


Barang-barang yang wajib ak bawak kemana sahaja aku pergi .

Terjemahan Al-Quran Al-Karim

Assalamualaikum..Selamat Sejahtera ok entry aku kali ini berkenaan Al-Quran berserta terjemahan dan tajwid ny sekali..
Al-Quran nie wife aku yg dapat hadiah dari Lembaga Zakat Selangor sempena dia mengikuti Progaram Ziarah Asnaf.
Pertama sekali bila aku pegang aku jatuh hati kt naskah Al-Quran nie, tulisan dia senang nk faham dia guna tulisan Resam Uthmani bagi orang mcm aku yg dh biasa baca tulisan nie waktu kt sekolah Mahaad lg jd mudah nk baca semula tambahan naskah yg ini siap ada HUKUM TAJWID lg mudah nak baca.
Kedua warna Hukum Tajwid nie cantik gaya penyampaian kemas,ditepi siap ada Terjemahan ny sekali, susun atur yg memudahkan pembaca membuat rujukan.
Ketiga Naskah nie kalo sekali tengok tak mcm Al-Quran yg selalu kite tengok, yang ini lebih mesra pengguna, sedap mata memandang boleh dibawa kemana sahaja sebab rupa dia mcm Buku Biasa Kulit Keras.

Ok korang enjoy la contoh gambar-gambar yang aku snap nie..
















Makan Malam Simple (SPAGHETTIE)

Assalamualaikum. hi apa kabar semua harap sihat-sihat hendaknya yer, maklum la skarang dah masuk 2 minggu negara kite menjalankan kutipan cukai GST huhuhu..mmg sekarang nie saya sendiri terasa dengan kenaikkan segala benda sekali perkhidmatan, sabar jerla harap ada jalan rezeki yg Allah lorongkan aminnn..

ok entry kali ni aku nak cerita pasal masak pulak heehee, baru nie aku ngan wife sibuk dgn kerja memasing, jd ak decide balik petang tu nk masak yg simple2 jer jd aku pilih nk masak spaghetti yg simple jer..



Aku guna sos Prego Alfredo mushrom rasa boleh la,cuma bau cendawan 
tue kuat sikit dari yg biasa perisa mushroom, warna pun cokelat sikit tak putih


Bawang putih,besar,cili,kentang,daging cincang,cendawan butang dlm tin lg heehee


Rebus Spaghetti letak garam, minyak sikit tak nk bg dia melekat


Goreng sekejap daging cincang tu


Tumis Bawang kecik,putih


Kuah spaghetti pakai prego Alferado mushrom


Siap, Kuah n spaghetti ny


Jemput makan yerr.

Ok terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog yang tak seberapa nieh..
Jumpa lagi dalam entry yg baru nti..

Anak Sulung

Assalamualaikum..selamat sejahtera, apa kabar semua harap baik2 yer..
Entry kali nie aku baru nk up pasal anak sulung (Pertama) aku, 
Nama Nurarissa Batriesya Bt Mohd Fadhlil Rahman
Lahir Pada : 25/01/2012
Tempat Lahir : Hospital Lundu,Sarawak(Tempan kelahiran Ibunya)

Untuk yg belum tahu aku bertemu jodoh dengan org Sarawak tau jauh kn, ramai sedara mara, sahabat handai tanya mcm mna kamu leh jumpa org Sarawak nihhh..nk cerita mmg panjang la cerita ny..
ok aku kahwin tahun 2011 sebelum GST dilaksanakan kehh2, fuhh selamat sikit duit hoohoo..

Nie permintaan dari wife aku sendiri nk bersalin kan anak sulung kami kt Sarawak,mula2 mmg berat aku nk lepaskan tpi lepas mintak pendapat mak ayah aku sendiri aku gagahkn jugak utk benarkan dia bersalin kt sana.. 

Peratutan penerbangan Airasia nie ketat n leceh sikit, jadi wife aku kena balik awal sebulan sebelum tarikh kelahiran jadi dia ambil cuti tampa gaji sebulan, awal huuuhuu..

Wife aku bersalin tengahari jd aku dapat kabar berita dari jauh terus mintak balik awal dekat bos bergegas dari kuala kangar ---> ipoh naik bus ke ---> LCCT beli tiket igt nk ambil mlm tu jugak tpi takut tak sempat, jd ak ambil awai2 pagi esoknya flight kira aku lewat sehari la utk tengok kelahiran ank aku tu..dan Insyaallah tahun nie anak kedua aku wife nk bersalin kt 
IPOH(Ini Pekan Orang Hensem) perak yahoooo..kira ada wakil dari sarawak dan perak la nti heehee

Ok enjoy gambar2 yg tak seberapa 



Sarawak Aku Datang heehee..
Nie time aku flight yg pertama terbang dari semenanjung kira dah lewat sehari la utk jumpa wife aku


 Muka budak nie waktu baru lahir dua hari geram jerr..


Nie lagi muka mintak cium byk2.


 Nie mak2 sedara anak aku


Cuti dah abis, jd terpaksa pulang tunai kan kewajipan utk berkerja huhuhuh.
time nie mmg sebak sgt nk tinggai budak busuk nie..mak ny cuti panjang lagi

Ok terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog yang tak seberapa nieh..
Jumpa lagi dalam entry yg baru nti..

Ke Lahad Datu ker Kite

Ok Assalmualaikum..salam sejahtera semua.Nie aku nk cerita waktu kami sekeluarga pergi ke Lahad Datu Sabah ada Majlis perkahwinan sepupu. Dia dapat wife dia lg jauh dr aku! org Sabah tue, aku org Sarawak jer heehee. Ok kisah ny bermula Aruah Ayah sedara aku tue abg kpd mak aku depa nie ada tiga beradik jer abg mak aku yg sulung tak dpt pergi jd mak aku sebagai adik bongsu jd haruslah pergi kan heehe, aku pun apa lg holiday tue jd aku mmg akn pergi sebab membalas waktu aku kawin dulu mereka sekeluarga semua pergi kenduri aku kt Kg.Tanah Hitam, Sematan Kuching Sarawak mmg ramai la keluarga belah aku yg pergi. ok balik cerita ke LD tue, masa tue baru reda sikit la situasi TEGANG KT sana korang pun tahu kn cerita yg tercatat dlm sejarah hitam tanah air kite, masa tue kami semua dlm mood holiday buat2 tak tahu apa yg terjadi. Sampai jer kt Airport Sandakkan kami di jemput oleh keluarga pengantin perempuan dan bermalam di sanddakan dahulu sebelum bertolak esk pagi ke LD yg mengambil masa lebih kurang 3 jam perjalanan darat.
Kami tak naik MAS bab kos agak tinggi hiihihi kerana hanya MAS shj ada mendarat terus kt airport LD, jd kami naik AIRASIA "NOW EVERYONE CAN FLY" heehee Penerbangan ambil masa 3 JAM kami sampai Sanddakan dlm jam 10-11a.m terus pergi mkn tgh hari,mkn ikan bakar dekat Pasar Apa ntah mmg sedap dan murah lps tuh checkin hotel dan rehat. Malam pulak aktiviti kami pergi mkan Seafood di satu restoran ntah tak igt nama ny. Cuma nk igtkan korang kalo nk mkn Seafood kt sini kena pandai pilih kedai,pilih menu, dan kuantiti tidak jadi mcm kami kos mkn utk lebih kurang 20org RM7++ lepas tue dh kenyang balik hotel terus tidurrrr, rehat cukup2 bab esk pagi nk tempuh perjalanan darat 3jam oiii bukan jalan HIGWAY PLUS tpi jln biasa turun naik bukit kongsi pulak dgn lori2 sawit yg memang panjang2 pehh ngeri tul kalo driver tue potong lori mcm lepas ker idak heehee, tpi mmg kami tak drive sendiri, driver2 nie mmg ahli keluarga pengantin perempuan sendiri depa lg pengalaman dgn jalan2 sini.

Enjoy gambar yg ak dh edit ngan yg original dr kamera..


















Nie depan hotel tempat kami duduk tu, waktu pagi hari


Pasar Umum Sandakan kalo nk cari amplang n mutiara kt sini la

               
            Jalan-jalan dalam pasar umum                  Nie tengah Kusyuk memilih mutiara   


Tengok peniaga tengah bungkus macam-macam makanan seafood yg dah dikeringkan 


Tiga beg jer balik semenanjung,jimat tak heehe 


Selamat tinggal Sandakan, ada jodoh kite jumpa lagi yer


 Sebelum naik flight posing dulu..bye2

Ok terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca blog yang tak seberapa nieh..
Jumpa lagi dalam entry yg baru nti..