New Gear Nikon D7100..!!

Assalammualaikum, selamat sejahtera..
Ok kali nie aku nk perkenalkan set gear baru aku, bab aku nie suka tangkap gambar tue hobi n kadang2 jd part time kerja aku heehehe. aku kenal dunia photoghrafi nie baru lg rasa ny dalam tahun 2006 time tue aku belajar lg kt KOLEJ KOMUNITI kau jgn pandang rendah yer kt KK nie skrg dh gah nama tue. First gear aku pakai SONY model apa ntah, lepas tue PANASONIC LUMIX dua2 nie kamera compaq jer. Lepas tue baru aku lebih berani beli DSLR time tu aku beli yg secondhand jer NIKON D70s time tue aku rasa terus bercita2 nk jd mcm fotoghrafer National Geografi haaha aku beli D70s dlm RM7++ lepas tue pakai tak sampai setahun terus jual kt kawan n tambah sikit aku beli pulak NIKON D90 dlm harga RM16++ ini pun secondhand jer. Banyak dh jasa D90 tu kt aku n family dia dh berjasa dgn aku hampir 3 Tahun n byk berjalan ikut aku merata2 sebagai hobi n kerja cari duit tepi hooho.
Dan pada tahun ini 2015 aku terpaksa jual jugak kawan aku tuh untuk beli gear yg baru.


Sebenar ny gear yg baru nie bukan la baru kira kategori secondhand la, aku beli on9 kt group fb  DSLR SHOP 1 MALAYSIA, aku deal jumpa dia dkt McD Shah Alam, kisah ny mcm nie dia mmg peniaga jual DSLR jd dia ckp tuan asal kamera nie dpt hadiah dari parent dia jd dia tak tau nk pakai n baru nk main kamera nie jd bila kena racun ngan kawan2 suruh jual dan beli NIKON D600 FX, jd kamera yg parent dia hadiahkn tue dia tradein n nk dijadikan cerita  D7100 menjadi jodoh ak lah, seller tue mmg bukak kotak complet semua depan mata ak semua item tue tak pernah usik lg berbalut dlm pelastik masih salotape asal kilang, battry pun tak pernah masuk mna tak ny bila dia on kamera tue kite kena setting segala tarikh,masa,negara asal, time tue baru la dia ckp kamera nie masih "suci",SHUTTLE COUNT 0 .pehhh mmg rezeki la kalo tak ambil rugi la, brg baru tpi harga scondhand aku terus setuju, aku msk lens try tiga kali snap check sharpness dia n lain2 ok puas hati, bayar terus blah msg kawan aku kt Shah Alam mna mkn sedap terus dia nk join aku sekali mkn kami mkn kt restoran Nasi Ayam Pak apa ntah nama ny.dia pun terkejut bila aku beli DSLR nie kira agak murah. kawan aku tu pun baru nk jinak main DSLR nie dia pakai CANON 60D..

Ok nie antara Riview dari website http://www.dpreview.com Kebanyakkan Riview nie dalam bahasa Inggeris jd secara tak langsung aku kena usaha sendiri la untuk paham apa yg dia tulis. Aku sebelum beli kamera nie banyak jugak aku search dlm internet nie antara ny yg aku suka : 
1- imaging.nikon.com       (dh tentu lah website NIKON sendiri) heehe.
2- www.dpreview.com
3- www.kenrockwell.com
4- www.digitalcamerareview.com
5- www.youtube.com/user/DigitalRevCom ( yg nie kalo nk tengok review video )





The enthusiast-targeted Nikon D7100 becomes the company's latest APS-C DSLR to feature a 24MP sensor, joining the D3200 and D5200 models that were announced in 2012. As the eagerly anticipated successor to the very popular two-and-a-half year old D7000, the D7100 faces a sizeable task. In our in-depth review we found its predcessor to combine very good image quality, class-leading noise performance and great handling in a solidly-built body.Nikon appears to have taken this challenge to heart with the D7100 looking, on paper, like a very significant upgrade. The D7100 becomes the first Nikon DSLR to omit an optical low-pass filter (OLPF), a move we've seen rival Pentax take with its K-5 IIs. In theory, removing the OLPF altogether should result in a higher resolution than the filtered 24MP sensors found in the D5200 and D3200 can produce. We saw Nikon test the waters in this regard with the 36MP D800E, in which the effect of the OLPF was 'cancelled out'. Based on our test resultswith that camera, we suspect that realizing benefits of the OLPF's omission will require some very good optics at optimum apertures. The downside is, of course, greater potential for moirĂ©-induced artifacts when shooting stills of objects with fine patterned detail.Other D7100 upgrades over the D7000 include a significantly upgraded AF system, with focus algorithms borrowed from the top-end Nikon D4, 51 AF points (15 cross-type) and the stated ability to focus in light as low as -2EV. The D7100 gains a slightly larger 3.2-inch 1.2M dot rear LCD that features an RGBW display. The additional white dots allow the screen to either be run at lower power or noticeably brighter than the RGB panels found on previous Nikons for increased brightness or efficiency, depending on need. Owners of multiple Speedlights can also make use of Nikon's wireless remote operation (dubbed 'Advanced Wireless lighting') of up to three separate groups of flash units. And, as with the D7000, the camera's built-in flash can be used in Commander mode to trigger remote flashes.

The D7100's 24.1MP CMOS sensor does not include an optical low-pass filter (OLPF). While the flagship D800E had the effect of its OLPF 'cancelled out', this is the first time Nikon has done away with the filter altogether.

Video shooters get some upgrades as well. The D7100 offers 30p and 25p as well as 24p (rather than just 24p) recording and built-in stereo microphones. When using the D7100's optional 1.3X crop mode, which gives an effective focal length increase of 2X (a 50mm lens provides the crop of a 100mm), 50/60i movie recording is available. This crop mode also allows for 15MP stills capture at 7 versus the standard 6 frames per second.The D7100 supports Nikon's WU-1a Wi-Fi unit, which plugs into the camera's accessory terminal and allows images to be transmitted wirelessly to a smartphone or tablet for uploading to social networks. The device also allows remote control of the camera from your smartphone, complete with live view, which can be a fun way of setting up self-portraits or group shots.In a seemingly small, yet very practical upgrade over the D7000, the D7100 inherits the well-implemented Auto ISO program that we saw first on the D800, and later on the D5200. This allows the camera to set the minimum shutter speed automatically based on the focal length of the lens in use, with a choice of five user-controlled settings that bias towards faster or slower speeds. This fixes one of our biggest criticisms of earlier-model Nikon DSLRs, and obviously makes Auto ISO much more suitable for use with zoom lenses.

Nikon D7100 key features

  • 24.1MP DX format CMOS sensor, with no OLPF
  • EXPEED 3 processing
  • ISO 100-6400 standard, up to 25600 expanded
  • Max 6 fps continuous shooting in DX mode, 7fps in 1.3X crop mode
  • 51 point AF system, 15 sensors cross type
  • 2016 pixel RGB metering sensor
  • Spot white balance in live view mode
  • 1080 60i/30p video recording, built-in stereo mic, mic jack and audio monitoring jack
  • Pentaprism with 100% coverage and 0.94X magnification
  • 3.2", 1.2m-dot LCD screen (640 x 480 X RGBW)
  • Front and rear IR receivers
  • Equivalent water and dust resistance to D800/D300S

Key specs compared to the Nikon D7000

In the table below you can see how the major specifications of the D7100 compare against the D7000.

 
Nikon D7100Nikon D7000
Sensor    resolution  (type)      24MP CMOS (no OLPF)                                                                                         16MP CMOS
Autofocus System     51-points with 15 cross-type
    39 points with 9 cross-type

ISO sensitivity     range
     100-6400 
(H1 and H2 expansion up to 25,600 equiv)

Display size / resolution      Fixed 3.2", 1.2m-dot LCD
      Fixed 3", 920k-dot LCD

Maximum framerate (DX mode)
    
Movie Mode     1080 60i/30p      1080/24p
Battery life (CIPA)     920 shots      1050 shots
Dimensions     136 x 107 x 76 mm
     (5.3 x 4.2 x 3.0 in)
      132 x 103 x 77 mm
      (5.2 x 4.1 x 3.0in)
Weight (with battery)     765 g (1 lb, 11 oz)       780 g (1 lb, 11.5 oz)

Compared to the Nikon D7100 & D7000.


                                           D7100                                                D7000

Physically, the D7100 is very similar to its predecessor, with practically identical size and weight. Place the two cameras side by side in fact, and you'd need a moment to tell one from the other. With the exception of the new movie button on the top-plate and the addition of a fifth button along the left side of the camera, the key controls are almost identical, and fall in basically the same places. Most of the interesting bits of the upgrade are hidden away inside the D7100's magnesium-alloy and polycarbonate shell.


Credit to www.dpreview.com 

Nie aku punya set biasa2 jer jadi la..


Nikon 


Lens yg wajib untuk aku 50mm 1.8G, 35mm 1.8G


Bila ada gadjet baru jd penjagaanya kena titik beratkan, 
Dry Cabinet beli secondhand dr abg aku jimat tak kena GST haahaa. 


Barang-barang yang wajib ak bawak kemana sahaja aku pergi .

No comments: