TuliS Ikut SUKA Hati

Nuff!

External Hard Disk,Mini Station..

Assalamualaikum..apa kabar korang semua.
Macam biasa kali nie aku nak suggestkan satu lagi barang kelengkapan aku, EXTERNAL HARD DISK. Memandangkan aku nie seorang Juruteknik jadi Device Ext HDD nie wajib ada untuk aku.
Aku pilih dari jenama BUFFALO MINI STATION 500GB USB 3.0 ANTI SHOCK.
Mesti korang pelikkan panjangnya nama dia. Ok aku terangkan lebih jelas :

BUFFALO = Jenama dia, ada setengah jenama SEAGATE,TOSHIBA,SONY dan banyak  lagi.

MINI STATION = Model dia (kecik,simple,ringan) macam kereta la JENAMA PROTON model                            WIRA.

500GB =  Kapasiti data yang boleh disimpan,dulu 500GB nie abis besar la, sekarang ada                    sampai 2TB(terabyte) lagi besar dari GB(gigabyte)

USB3.0 = menyediakan kadar pemindahan realistik sekitar 3.2 Mbits/s atau 3.2 Gbits/s.                    teori  kadar isyarat adalah sekitar 4.8 Gbits/s. Antaramuka Universal Serial Bus                  (USB) yang terbaru dan perpindahan data lebih pantas dari USB 2.0

ANTI SHOCK = Perkataan tu pun dah memberi maksud yang Ext HDD nie ada anti  gegaran,                        sebab apa aku ambil anti gegaran sebab benda eletronik nie sangat sensetif                          jadi kalau ada anti shock nie ketahanan dia dapat ditingkat dalam 30% ker                             50% bergantung kepada macam  mana gegaran tue, setakat nie aku pernah                         jatuh sikit-sikit tapi masih berfungsi dengan baik, ikut seler nie dia cakap                                device nie boleh tahan jatuh dari ketinggian paras pinggang orang dewasa,                             tapi aku tak pernah la lagi heehee..
                 
Macam biasa la yang aku selalu cakap kat korang aku dah pakai device nie dah 3 tahun, Wife aku punya pun dah rosak, tapi dia punya jenis biasa2 dan murah la haahaahaa..

kata orang Alah Membeli Menang Memakai. tak rugi pun korang melabur mahal sikit demi keselesaan korang yerla Ext HDD nie tempat simpan DATA untuk kerja korang..



Nie rupa dia


Pandangan sisi, tengok tarikh dibuat julai 2012 tu.


Dia punya jenama BUFFALO


Ok la setakat nie dulu nanti aku update lagi entri yang baru..
Terima Kasih sudi mentelaah page yg tak seberapa nie..













Power Bank VIVIS..!!

Assalamualaikum..apa kabar korang semua.
Kali nie aku nak perkenalkan satu lagi barang kelengkapan aku, POWER BANK ya itu sudah semestinya wajib ada pada zaman sekarang nie, segala benda guna gadjet pintar dan tidak dapat dipisahkan segala gedjet tu berkait rapat dengan penggunaan BATTERY.
Hampir semua orang yang ada smartphone terutamanya mesti ada POWER BANK betul tak. Cuma yang aku punya nie macm biasa la aku dah pakai dari 2013 sampai sekarang, dah 2 tahun. 
Aku pakai dari jenis VIVIS 10000MAH jer first model memang fungi untuk charge gadjet jer, sekarang nie power bank macam-macam fungsi ada lampu suluh la,siap ada yang boleh jadi jumper untuk kereta yang batterynya dah "kong",
Serba sedikit pasal Power Bank aku nie :


-Beli dulu harga RM100 lebih, sekarang dah murah
-Kapasiti 10000MAH kecik jer sekarang dah ada yang 200000MAH besar tu.
-Yang ak punya BERAT sikit sekarang nipis dan ringan jer
Cuma yang aku punya nie alhamdullilah masih elok battery tak "kong" lg,

dah jatuh beberapa kali pun masih baik, cuma calar-calar manja jer la..








Ok la setakat nie dulu nanti aku update lagi entri yang baru..
Terima Kasih sudi mentelaah page yg tak seberapa nie..

Shaver(Pencukur).!!

Assalamualaikum..apa khabar semua..
Ok kali nie aku nak kongsikan antara barang penjagaan kehenseman aku haahahaha..
Aku nie jenis orang yang kalo beli barang memang aku jaga betul2 kalo boleh tak kira murah atau pun mahal.
Shaver(pencukur) nie aku dah pakai dari sebelum aku kahwin tahun 2010 korang bayangkan la sekarang dah 2015 dah 5 tahun usia benda alah tu., memang prestasi dia tak pernah menghampakan aku dan ikut pergi kemana jer aku travel..
Antara kelebihan DRY BATTERY SHAVER PANASONIC nie :
-Murah harga dalam RM50 lebih sikit jer
-Kecik & simple & kemas
-Dua fungsi memotong & mengemaskan lagi potongan
-Menggunakan 2 Battery bersaiz AA senang nak dapat kat kedai runcit
-Penggunaan battery mmg aku puji sangat jimat.
-Tahan lasak setakat kena percik2 air sikit-sikit tu tak der apa la dan jatuh beberapa kali tu setakat  nie masih berfungsi lg.

Jadi memang berbaloi la aku beli masa tu..





Ok nanti jumpa lg dalam entri aku yang baru, barang apa pulak aku nak rekomen kat korang. Terima kasih.




Puteri Hati Kami Yang Kedua.!!

Assalmualaikum.. apa kabar semua masih belum terlambat lagi untuk saya mengucapakan salam aidilfitri maaf zahir dan batin..
Entri aku kali pasal kelahiran puteri hati  kedua kami, lama dah tak update maklum la aku sibuk sangat menjaga isteri aku sebelum dia bersalin sehingga la dia bersalin dan berpantang di rumah mak dia..
Puteri kedua aku lahir pada 07/07/2015 sama tarikh lahir dengan mak dia cuma tahun jer berbeza heehee..nk dijadikan cerita pagi 7 hb tu isteri aku cakap dia nk pergi hospital katanya macam dah ada tanda, kalo ikut DUE ny 6 hb, ak releks lagi siap repair kereta aku kejap, dia kata lepas zohor dia nk pergi, betul-betul lepas kami solat zohor kami bertolak pergi hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh(wad Bersalin) checkup jam 2 lebih lepas tu aku kena tunggu kat luar ada la beberapa prosuder sebelum isteri masuk dewan bersalin(periksa jantung,tekanan darah,macam-macam lagi yang aku tak tahu yerla aku kena tunggu kat luar kan..dalam jam 4.05, keluar doctor panggil nama aku, dia ckp isteri dh masuk dewan bersalin jadi dia suruh aku pergi daftar dulu.
Nak dijadikan cerita lagi kaunter daftar kat wad tu baru jer tutup, jadi aku terpaksa la naik keatas agak jauh la jugak dlm 10minit berjalan kaki, abis daftar semua bagai aku datang balik kt wad bersalin tu nak tahu status isteri aku, doc tu call bilik bersalin tue staf dari situ cakap isteri ak dh selesai bersalin dan tengah jahit.



Kelahiran anak kedua aku 
Nur Aflah Dayyina Bt Mohd Fadhlil Rahman


Nie Kak Long Dengan Adik

Korang bayangkan la tak ker terkejutnya ak padahal kejap jer aku pergi naik daftar aku balik dalam jam 4.20ptg semua dh selesai, cuma doc tu bawak aku jumpa anak aku dulu untuk azan n iqamad, nak jumpa maknya tak selesai lagi huhuhuu..
Lepas tu tak lama aku tunggu semua selesai mak & ayah ak sampai.
Aku bersyukur sangat segalanya berjalan lancar dan dipermudahkan dan keduanya selamat.

Raya Di Sarawak..!!

assalamualaikum..apa khabar semua..
Ok kali nie entry aku pasal beraya di negeri kelahiran Isteri aku (SARAWAK)..
Raya kali nie berbeza sedikit sebab Isteri aku baru lepas bersalin dan berpantang di ipoh 2 minggu kemudian raya yang ke 3 aku, mak,adik perempuan aku ikut sekali menghantar isteri balik ke Sarawak dengan tujuan untuk membantu proses perjalanan agar berjalan lancar heeheehee..
Yang aku respect orang Sarawak nie kalau depa sambut raya memang lama rasanya seminggu mereka pakai baju melayu bagi yang lelaki la, yang perempuan baju kurung, memang kalo masa raya korang pergi la ke pekan ker,shopping mall ker, malah wayang pun mesti depa pakai baju yg ak sebut tu, dari pagi sampai la ke malam tpi depa salin la baju yang lain..nampak tak kalo bukak almari baju depa mesti penuh dengan baju melayu macam-macam kaler heehehee..lepas tu pulak waktu beraya depa nie sampai ke malam, sebab apa time aku kat rumah mentua aku jam dah pukul 11.30 mlm tue depa masih lg beraya dan pakai baju kebangsaan heehee..memang diorang nie ramah. tpi aku tak peduli dah badan letih sehari perjalanan memang aku tido tampa mempedulikan diaorang heeehe.
Dipendekkan cerita aku beraya tak lama kat sana sebab cuti dah nak abis jadi sampai la hari kepulangan aku ke semenanjung dalam perjalanan tue pak mentua aku bawak satu jalan nie memang tenang,cantik, udara segar,dipenuhi hutan2 yang menghijau,siap lalu dipersisiran pantai memamg cantik sangat pemandangan sepanjang perjalanan tu, bukan setakat tue siap kami dapat merasa menaiki FERI untuk menyeberangi sungai, tambang gila murah satu kereta RM1 jer satu hala macam tak percaya.untuk pengetahuan korang jarak rumah mentua aku SEMATAN - LUNDU - BAU - BANDARAYA KUCHING sejauh 120KM jauh kan.
Sepanjang perjalanan tu memang tak terasa la bab dihidangkan dengan pemandangan yang indah cantik,udara nyaman..
Nanti kalo korang nak datang sini boleh la menginap di sematan palm beach nie website dia :
            http://spbresort.com/news/2009/11/23/welcome-to-sematan-palm-beach-resort-website/


aku jamin korang memang selesa kat situ.


Masa nie tengah tunggu giliran


Pandangan dari seberang 


Nie masa atas dek, tunggu penuh baru jalan



Yang kat atas tue tempat driver feri nih


Kenangan mak,adik aku dengan metua aku


Nie aku,mak,adik


Nie feri yang kedua

Kalo dari Airport korang kena naik teksi ke KUCHING SENTRAL lepas tue beli tiket bus ke SEMATAN harga dalam RM10-13 jgn risau bas ada aircond.
dari pekan kecil sematan leh Call Resort tu suruh pikup korang..
tpi kalo aku tido rumah mentua aku la hehehehehe
Ok la nanti aku update lg entry yang baru..

Terima Kasih..