External Hard Disk,Mini Station..

Assalamualaikum..apa kabar korang semua.
Macam biasa kali nie aku nak suggestkan satu lagi barang kelengkapan aku, EXTERNAL HARD DISK. Memandangkan aku nie seorang Juruteknik jadi Device Ext HDD nie wajib ada untuk aku.
Aku pilih dari jenama BUFFALO MINI STATION 500GB USB 3.0 ANTI SHOCK.
Mesti korang pelikkan panjangnya nama dia. Ok aku terangkan lebih jelas :

BUFFALO = Jenama dia, ada setengah jenama SEAGATE,TOSHIBA,SONY dan banyak  lagi.

MINI STATION = Model dia (kecik,simple,ringan) macam kereta la JENAMA PROTON model                            WIRA.

500GB =  Kapasiti data yang boleh disimpan,dulu 500GB nie abis besar la, sekarang ada                    sampai 2TB(terabyte) lagi besar dari GB(gigabyte)

USB3.0 = menyediakan kadar pemindahan realistik sekitar 3.2 Mbits/s atau 3.2 Gbits/s.                    teori  kadar isyarat adalah sekitar 4.8 Gbits/s. Antaramuka Universal Serial Bus                  (USB) yang terbaru dan perpindahan data lebih pantas dari USB 2.0

ANTI SHOCK = Perkataan tu pun dah memberi maksud yang Ext HDD nie ada anti  gegaran,                        sebab apa aku ambil anti gegaran sebab benda eletronik nie sangat sensetif                          jadi kalau ada anti shock nie ketahanan dia dapat ditingkat dalam 30% ker                             50% bergantung kepada macam  mana gegaran tue, setakat nie aku pernah                         jatuh sikit-sikit tapi masih berfungsi dengan baik, ikut seler nie dia cakap                                device nie boleh tahan jatuh dari ketinggian paras pinggang orang dewasa,                             tapi aku tak pernah la lagi heehee..
                 
Macam biasa la yang aku selalu cakap kat korang aku dah pakai device nie dah 3 tahun, Wife aku punya pun dah rosak, tapi dia punya jenis biasa2 dan murah la haahaahaa..

kata orang Alah Membeli Menang Memakai. tak rugi pun korang melabur mahal sikit demi keselesaan korang yerla Ext HDD nie tempat simpan DATA untuk kerja korang..



Nie rupa dia


Pandangan sisi, tengok tarikh dibuat julai 2012 tu.


Dia punya jenama BUFFALO


Ok la setakat nie dulu nanti aku update lagi entri yang baru..
Terima Kasih sudi mentelaah page yg tak seberapa nie..













No comments: