Raya Di Sarawak..!!

assalamualaikum..apa khabar semua..
Ok kali nie entry aku pasal beraya di negeri kelahiran Isteri aku (SARAWAK)..
Raya kali nie berbeza sedikit sebab Isteri aku baru lepas bersalin dan berpantang di ipoh 2 minggu kemudian raya yang ke 3 aku, mak,adik perempuan aku ikut sekali menghantar isteri balik ke Sarawak dengan tujuan untuk membantu proses perjalanan agar berjalan lancar heeheehee..
Yang aku respect orang Sarawak nie kalau depa sambut raya memang lama rasanya seminggu mereka pakai baju melayu bagi yang lelaki la, yang perempuan baju kurung, memang kalo masa raya korang pergi la ke pekan ker,shopping mall ker, malah wayang pun mesti depa pakai baju yg ak sebut tu, dari pagi sampai la ke malam tpi depa salin la baju yang lain..nampak tak kalo bukak almari baju depa mesti penuh dengan baju melayu macam-macam kaler heehehee..lepas tu pulak waktu beraya depa nie sampai ke malam, sebab apa time aku kat rumah mentua aku jam dah pukul 11.30 mlm tue depa masih lg beraya dan pakai baju kebangsaan heehee..memang diorang nie ramah. tpi aku tak peduli dah badan letih sehari perjalanan memang aku tido tampa mempedulikan diaorang heeehe.
Dipendekkan cerita aku beraya tak lama kat sana sebab cuti dah nak abis jadi sampai la hari kepulangan aku ke semenanjung dalam perjalanan tue pak mentua aku bawak satu jalan nie memang tenang,cantik, udara segar,dipenuhi hutan2 yang menghijau,siap lalu dipersisiran pantai memamg cantik sangat pemandangan sepanjang perjalanan tu, bukan setakat tue siap kami dapat merasa menaiki FERI untuk menyeberangi sungai, tambang gila murah satu kereta RM1 jer satu hala macam tak percaya.untuk pengetahuan korang jarak rumah mentua aku SEMATAN - LUNDU - BAU - BANDARAYA KUCHING sejauh 120KM jauh kan.
Sepanjang perjalanan tu memang tak terasa la bab dihidangkan dengan pemandangan yang indah cantik,udara nyaman..
Nanti kalo korang nak datang sini boleh la menginap di sematan palm beach nie website dia :
            http://spbresort.com/news/2009/11/23/welcome-to-sematan-palm-beach-resort-website/


aku jamin korang memang selesa kat situ.


Masa nie tengah tunggu giliran


Pandangan dari seberang 


Nie masa atas dek, tunggu penuh baru jalan



Yang kat atas tue tempat driver feri nih


Kenangan mak,adik aku dengan metua aku


Nie aku,mak,adik


Nie feri yang kedua

Kalo dari Airport korang kena naik teksi ke KUCHING SENTRAL lepas tue beli tiket bus ke SEMATAN harga dalam RM10-13 jgn risau bas ada aircond.
dari pekan kecil sematan leh Call Resort tu suruh pikup korang..
tpi kalo aku tido rumah mentua aku la hehehehehe
Ok la nanti aku update lg entry yang baru..

Terima Kasih..

No comments: