Menulis Ikut SUKA Hati

Nuff!

PHILIPS

Assalamualaikum..Ok nie saja nk cerita benda alah nie dah bertahun kami nk beli tpi asyik bertangguh jer tpi akhirnya sebelum raya hari tu termakbul jugak kami beli yerla nk puasa senang nk sahur mkn roti bakar jer haahahaaa..nie kami beli dekat AEON jer harga RM111 tak silap aku.


Nie rupa dia cantik jer duduk atas rack tue mmg ngam hahaaa, dan ada penutup bg menjamin kebersihan dia.


ada beberapa function nk bakar mcm mna yg korang nak 


kenapa jugak kami pilih yg ini sebab dia ada tempat buang serdak2 roti yg jatuh tu jd bersih sikit tak der la nti cicak masuk tumpang makan sekali hahaha


Lagi satu sebelum ak terlupa mode Philips nie ada penutup atas dia dan ruang untuk saiz roti yg besar dari biasa.

HUAWEI P9 Lite

Assalamualaikum..ok kali nie ak nk cakap pasal HUAWEI P9 lite ak yg Dihadiahkan oleh Isteri Tercinta ak heee, sebenarnya ikutkan sekarang dah keluar HUAWEI P10,P10+,P10 lite kan maknany ak dh pakai lama dah P9 lite nie hehee sekarng baru nk cerita, Keseluruhan rekabentuk mmg cantik menarik, saiz yg tak besar tak kecik sangat kira nk guna satu tangan pun boleh hehehe, Kamera pun sangat puas hati tpi tak boleh banding la dengan dual kamera lica pada P9 & P9+ ak punya P9 Lite jer huuhuuu.
satu jer yg ak agak upset sikit berkenaan update software dia dengan teknologi dia, ini ak bandingkan dengan OPPO wife ak, mmg osem ambil kira zaman waktu dia baru2 keluar dulu la, OPPO ada touch 2 kali screen leh on, buat circle kt screen terus ke kamera dll, tpi P9 lite nie tak der huuuhuuu, tak tau la sekarang HUAWEI dah upgred.


tunjuk kotak je la yerr



mcm biasa bg model hp sekarang nie battery tak boleh bukak, walaupun nipis tpi agak berat, bg ak P9 lite nie ak pakai tak pernah la "hank" storage memory leh upgrade sampai 64GB


BIKE Repair STAND

Assalamualaikum.. Ok bila dah ada sikal mesti kena ada alat untuk repair/service sikal tu tambah mcm ak nie mmg suka buat sendiri jadi benda nie wajib ada heheehehee..
Bike repair stand nie sebenar ny Wife ak yg hadiakan, katanya bg semangat n istiqamah dgn hobi berbasikal nie..
Beli melalui on9 harga dalam RM2++ jer siap hantar, jenama biasa jer tpi kualiti memuasakan, kalo korang poket tebal boleh tengok dari jenama "PARKTOOLS" / TOPEK antaranya la nie harga keras, untuk ak biasa2 sudah bukan selalu nk bukak pasang pun kan hehehe.


Kalo bukak nk pakai dia mcm nie, memang kukuh stabil dalam kelasnya, ada tempat letak tools sekali dia bagi



Nie bila lipat mcm payung, senang nk simpan n nk bawak kemana2 event/jambori


Nie CLAMP bike tu sama ada nk clamp frame atau seat post 

MITSHUBISHI INVETER Single Split DELUXE YN SERIES Aircond 1.0HP


Assalamualaikum..Selamat hari raya, lama dh tak update nihhh, ok kali nie ak nk cerita berkenaan aircond/Penghawa Dingin rumah ak, kali nie setelah berfikir panjang kami suami isteri buat keputusan untuk pasang satu lg aircond kt rumah, tpi untuk bilik anak kami.
kali nie ak pilih dari jenama MITSHUBISHI HEAVY INDUSTRIES tpi masih lagi memilih spect yg mempunyai INVETER, sebelum ini kami pilih dari jenama PANASONIC INVETER.
bukan apa dari segi harga hampir sama termasuk upah pemasangan cuma kelebihan MITSHUBISHI nie penggunaan tenaga eletrik dalam setahun lebih menjimatkan dari PANASONIC INVETER.
MITSHUBISHI nie penggunaan tenaga hanya 1416kwh walaupun hanya berbeza sedikit dari PANASONIC 1436kwh ( +- 20kwh) dua2 jenama mendapat rating 5 STAR dari 
SURUHANJAYA TENAGA MALAYSIA. terpulang pada korang nk pilih yg mana satu sebab harga dan alat ganti mudah dapat dan harga berpatutan.






buat masa nie dari segi caj Bil Eletrik masih memuaskan kami dengan 2 Aircond masih tak pernah cecah RM150, Biasa Bil Kami Dlm RM90-RM130, nampak tak jimat dia mcm mna lagi satu ak nk pesan tak kira la apa jenis alat elertik yg menggunakan element panas & sejuk kalo dh ON tu jgan la terus OFF walau baru pakai 30 minit sebab apa bila korang nk ON balik KOMPEM dia akn tarik tenaga yg sangat banyak. 


Dari segi Function Lebih kurang sama macam panasonic ada mood basic cuma MITSHUBISHI nie ada mod utk baby kirany bila kite setkan mod tu dia akan sesuaikan suhu agar tak terlalu sejuk.


Sebab apa ak kalo dh ON aircond tu mmg takkan tutup dalam tempoh 7 jam kebawah. Biasany lepas ak balik kerja sampai rumah dlm Jam 7 ak dh on aircond tpi setkan suhu dlm 25'C-27'C nti pandai2 la                                                     aircond tu selaraskn ikut sensor dia.




CUSTOM MTB XDS FT750

Assalamualaikum, Salam sejahtera ok nie kira hobi baru ak tahun ini harap kekal hingga pencen keh2 merangkap jugak utk reduce weight ak sempena azam tahun 2017. 
HOBI merangkap alat keluar peluh petang2 tolong jgn kecam ak.
Ok mcm biasa kalo yg sebelum2 nie ak bg tahu yg ak nie mmg memilih dalam segala benda yg ak nk buat. kenapa ak pilih hobi nie sebab org mcm ak nie kira overweight stage 1 jd kalo ak jogging risiko utk kecederaan bahgian lutut/kaki tinggi, nk berenang susah jugak nk cari Swimmingpool tambah2 ak duduk rumah kerajaan mna nk ada ny hehehe. mmg org ckp hobi ak nie agak hight demand jugak tpi bg ak untuk diri sendiri poket sendiri peduli kata orang lg pun ak bukan main beli tunjuk2 jer, sebelum tu banyak ak buat kaji selidik dari buku,internet dan kawan2 lg pun kebanyakkan barang aku beli secondhand jer. kalo korang tengok pic tu mesti korang tau kan barang2 tu bukan la yg harga untuk anak2 datuk,tan sri je, ak beli kira part tu sesuai dgn poket ak.

 .
Frame / Body : XDS FT750 
Frame Saiz : 15.5 S (untuk tinggi 155-163cm)
Frame Material : Aluminium T6 lightweight 1.6 KG
Saiz Tayar : 27.5


Crank Shimano Deore XT 3 Speed Hollow
Casset Shimano Deore XT 10 Speed
Rantai KMC HOLLOW Gold 10 Speed
BB Shimano BB-70 Hollwo
Pedal Shimano SPD Cleat 


Fork KERSEC AIR Fork 27.5
100mm Travel


RD Shimano Deore XT 10 Speed
Tayar Kenda 27.5 / 1.95


Sence platfrom Pedal


FD Shimano Deore XT


Nie Crank bila ak dh pasang "Hollow" tu tengok tengah2 dia kosong jadi akan mengurangkan berat pada crank dan mmg ada beza dr segi kayuhan.


Set brake Shimano TEKTRO Auriga Hidrolik



Seat Salle Royal
Stem Truvativ 50mm
Handle Bar Truvativ 650mm
Set Rim dari KONA 27.5 Hub Joytech
Shiffter Shimano Deore XT 10 Speed  X  2/3 Speed

Ok yg ak tulis tue pakej yg sesuai utk ak sebab kalo betul2 korang nk buat nie jadi hobi mesti kena tau serba sedikit bike korang tu agar tak kena tipu kalo nk upgrade ke apa ker, sebab apa nti korang beli tak ngam ngan frame la tak sesuai ngan korang la cth kayuh kejap dah lenguh mengah sakit pinggang sakit lutut, semua perkakasan tu ada peranan dia apa2 pun kena byk bertanya.

Bagi ak pakej nie permulaan utk ak pastinya ak akan upgrade lg hehehee, tpi pelan2 la menabung bukan main tunjuk2 jer. berat basikal nie 13kg + mcm tu la kira berat jugak nk pikul turun naik rumah mendaki 60 ank tangga, Target ak  kurang <10kg.

KORNNA Sun Glases


Assalamualaikum.. Saja nk cerita Ak baru beli kaca mata dari KORNNA polarized dengan harga RM9.90 jerr waktu dia tengah promotion. Harga asal RM129, ak beli pulak tu dengan baucer PAKSON RM10, kira free la ak dpt kehh2. mcm nie cerita ny hari tu dekat MY TOWN shopping center kn baru opeening jd byk la PROMOTION ny, ak dpt tahu pun dari wife ak dia bg tau ada BLOGGER cerita jd malam tu jugak ak pergi tpi tak ada rezeki sebab untuk hari tu punya 30 set Promotion dh abis dia suruh ak dtg esk, hari terakhir ada lg 30 set..



Esk pagi mmg sebelum dia bukak lg ak dh terpacak dpn shopping mall tu haahaha, ak org kedua beli time tue dasat tak ak sapa tak nk RM9.90 jer tambah lak ak beli pakai boucer.



KORNNA nie saiz lens dia sesuai dengan muka ak jd pakai tak jatuh la haahahaha


Ok secara overall / kualiti mmg osem lens POLARIZED 100% sedap pakai tengah panas,
UV 400 protection sudah semestinya.  KORNNA nie jenama dari HONG KONG.
FINISHING dia kemas puas hati la, bagi ak nk banding dengan Spect ak yg satu lagi RAYBAN NEW WEYFARER, mungkin rayban tu lens dia saiz kecik jd bila ak pakai dia selalu slide jatuh hujung hidung haahahaha sebab yg ak tahu utk muka ak nie saiz 58-62 tpi rayban tu 54-56 beli pun sebab promotion jugak hoohoho..