TuliS Ikut SUKA Hati

Nuff!

CUSTOM MTB XDS FT750

Assalamualaikum, Salam sejahtera ok nie kira hobi baru ak tahun ini harap kekal hingga pencen keh2 merangkap jugak utk reduce weight ak sempena azam tahun 2017. 
HOBI merangkap alat keluar peluh petang2 tolong jgn kecam ak.
Ok mcm biasa kalo yg sebelum2 nie ak bg tahu yg ak nie mmg memilih dalam segala benda yg ak nk buat. kenapa ak pilih hobi nie sebab org mcm ak nie kira overweight stage 1 jd kalo ak jogging risiko utk kecederaan bahgian lutut/kaki tinggi, nk berenang susah jugak nk cari Swimmingpool tambah2 ak duduk rumah kerajaan mna nk ada ny hehehe. mmg org ckp hobi ak nie agak hight demand jugak tpi bg ak untuk diri sendiri poket sendiri peduli kata orang lg pun ak bukan main beli tunjuk2 jer, sebelum tu banyak ak buat kaji selidik dari buku,internet dan kawan2 lg pun kebanyakkan barang aku beli secondhand jer. kalo korang tengok pic tu mesti korang tau kan barang2 tu bukan la yg harga untuk anak2 datuk,tan sri je, ak beli kira part tu sesuai dgn poket ak.

 .
Frame / Body : XDS FT750 
Frame Saiz : 15.5 S (untuk tinggi 155-163cm)
Frame Material : Aluminium T6 lightweight 1.6 KG
Saiz Tayar : 27.5


Crank Shimano Deore XT 3 Speed Hollow
Casset Shimano Deore XT 10 Speed
Rantai KMC HOLLOW Gold 10 Speed
BB Shimano BB-70 Hollwo
Pedal Shimano SPD Cleat 


Fork KERSEC AIR Fork 27.5
100mm Travel


RD Shimano Deore XT 10 Speed
Tayar Kenda 27.5 / 1.95


Sence platfrom Pedal


FD Shimano Deore XT


Nie Crank bila ak dh pasang "Hollow" tu tengok tengah2 dia kosong jadi akan mengurangkan berat pada crank dan mmg ada beza dr segi kayuhan.


Set brake Shimano TEKTRO Auriga Hidrolik



Seat Salle Royal
Stem Truvativ 50mm
Handle Bar Truvativ 650mm
Set Rim dari KONA 27.5 Hub Joytech
Shiffter Shimano Deore XT 10 Speed  X  2/3 Speed

Ok yg ak tulis tue pakej yg sesuai utk ak sebab kalo betul2 korang nk buat nie jadi hobi mesti kena tau serba sedikit bike korang tu agar tak kena tipu kalo nk upgrade ke apa ker, sebab apa nti korang beli tak ngam ngan frame la tak sesuai ngan korang la cth kayuh kejap dah lenguh mengah sakit pinggang sakit lutut, semua perkakasan tu ada peranan dia apa2 pun kena byk bertanya.

Bagi ak pakej nie permulaan utk ak pastinya ak akan upgrade lg hehehee, tpi pelan2 la menabung bukan main tunjuk2 jer. berat basikal nie 13kg + mcm tu la kira berat jugak nk pikul turun naik rumah mendaki 60 ank tangga, Target ak  kurang <10kg.

No comments: